Vandersanden Group

Project Omschrijving

Vandersanden Group is een Belgische baksteenfabrikant. De kwaliteitscontrole voor de verschillende types bakstenen wordt gedaan door middel van een door Visiongeek ontwikkeld visiesysteem.

Project Details

Klant  Vandersanden Group

Datum  15/10/2016

Oplossing  Combinatie van 2D- en 3D cameratechnologie

Eigenschappen
Contactloze meting
Zeer nauwkeurig (micron)
Hoge meetsnelheid (msec)

Vandesande 2

Het object dat dient gecontroleerd te worden, beweegt aan een gekende snelheid in de richting van de visieopstelling. Deze opstelling bestaat uit een lijncamera, een laserbelichting en een witte LED-bar. Laser en lijncamera zorgen met behulp van lasertriangulatie voor een driedimensionale puntenwolk. Dit  is een wiskundig model van het reële object dat men mathematisch kan bewerken om bijvoorbeeld maatvoering te verkrijgen. Op die manier kan men de dimensies van het product (lengte, breedte, hoogte, …) in kaart brengen, parametriseren en beoordelen.

De witte LED-bar en camera nemen het beeld op in grijswaarde óf in kleur en geven zo informatie over oppervlaktegesteldheid, verkleuring, … Specifiek aan deze toepassing is dat we dit realiseren met één enkele camera die alternerend beelden opneemt bij verschillende belichting: één maal met laser, één maal met wit licht. En dit aan zeer hoge snelheid. Het 3D-beeld wordt hierbij verkregen met behulp van de lasertriangulatie-methode of “Sheet-of-Light”-methode. Hierbij neemt de camera de geprojecteerde laserlijn op, waarna de software deze vertaalt in een puntenwolk. Deze samengestelde puntenwolk vormt een wiskundig model van het reële object.

Door gebruik te maken van een gecalibreerde opstelling is het mogelijk om absolute maatvoering te bepalen. Door de juiste laser en camera-resolutie te kiezen, is dit zelfs mogelijk tot op micron-niveau. Indien er meerdere visie-opstellingen geplaatst worden, kunnen alle vlakken van een voorwerp (boven- onder- en zijkanten) in beeld gebracht worden om zo een totaal 3D-model in kaart te brengen. Dit kan dan getoetst worden aan een bestaande CAD-tekening. Maar ook omgekeerd kan van hieruit een CAD-tekening aangemaakt worden.

NIEUWSGIERIG NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Bekijk onze andere realisaties.

Pin It on Pinterest