TECHNOLOGIEËN

Een visiesysteem is een vooraf gemaakte oplossing die klaar is om te capteren, configureren en implementeren, met daarin de sensor, processor en software. In een visiesysteem worden heel wat technologieën samen gecombineerd. Zo wordt er gebruik gemaakt van lasertechnologie en zijn er 2D en 3D technieken om beelden te capteren en te verwerken. De hoofdgroepen staan hieronder maar binnen elk van deze domeinen zijn er weer heel wat technieken die voortdurend evolueren. Er bestaan heel wat componenten en prebuilt solutions die bepaalde van deze technologieën combineren en kunnen gebruikt worden voor visiesystemen.

BELICHTING

Het selecteren en configureren van de optimale verlichting set-up is één van de meest cruciale factoren bij het ontwerpen van een visiesysteem. De ontbrekende informatie die wordt veroorzaakt door een verkeerde belichting maakt verdere analyse veel moeilijker of onmogelijk, omdat ontbrekende informatie in de afbeelding nooit kan worden gevonden door het analysealgoritme. Vaak wordt het gebruikte soort licht bepaald door zaken als: kleur, textuur, grootte, vorm, reflectievermogen, enz.

OPTIEK EN CAMERA’S

Camera’s hebben een lenzen die het licht dat wordt verstrooid vanaf het oppervlak van een voorwerp verzamelen. De lens reconstrueert dit verstrooid licht als een beeld op een lichtgevoelig gebied achter de lens, normaal gesproken een CCD of CMOS sensor. Bij het selecteren van een camera voor een toepassing moeten drie factoren worden overwogen: De prestatie van de sensor, de camera, de interfacetechnologie en beeldoverdracht.

ACQUISITIE EN OVERDRACHT

Acquisitietechnologie heeft grote veranderingen gezien in de afgelopen jaren, met name de invoering van nieuwe bustechnologieën. Traditionele framegrabber technologie is verbonden door een reeks van generieke interfaces, zoals FireWire en USB (2.0 en 3.0), samen met Gigabit Ethernet.

VISIE SOFTWARE

De basis van alle grafische software is het vermogen tot verwerven, overbrengen, manipuleren en interpreteren van de pixeldata die wordt weergegeven door een camera. Wat er gebeurt met deze beelden kan variëren van de relatief eenvoudige taak om ze op te slaan op een schijf, tot het gebruik ervan in een complexe toepassing met patroonherkenning.

COMPUTER WETENSCHAP

Bij het selecteren van een computer voor beeldvormingstoepassing zijn er veel factoren die moeten overwogen worden om te waarborgen dat de gekozen oplossing de benodigde prestaties levert en een langdurige betrouwbaarheid en stabiliteit van het systeem garandeert.

ELEKTRONICA

Een visiesysteem maakt gebruik van analoge en digitale elektronica, aardingstechnieken, en vereist EMC- en ESD-kennis.

BENIEUWD OF WE JE KUNNEN HELPEN MET JOUW PROJECT ?

Contacteer ons voor een vrijblijvend, inspirerend gesprek.

Pin It on Pinterest